Filmvisning: Panserkrydseren Potemkin

Lørdag d. 26. november kl. 14:00

  • Potemkin 2
  • Potemkin 3
  • Potemkin 8
  • Potemkin 6
  • Potemkin 18
  • Panser 1
  •  MG 1659

Sergej Eisensteins russiske stumfilmklassiker "Panserkrydseren Potemkin" fra 1925 bliver genopsat i danske biografer, i en ny restaureret digital kopi med musik af og med Peter Peter (tidl. Sort Sol), Christian Rønn, og (tidl. Hotel Hunger) trommeslager Freddie Pedersen.

Du kan se nyopsætningen på Bornholms Kunstmuseum lørdag d. 26. november kl. 14:00. Filmen varer 70 min. Se traileren her!

Det er Palle Vedel fra produktionsselskabet "Manden med Kameraet", der har taget initiativ til at sætte ny musik til den stilskabende film.

Palle vedel udtaler: "Jeg har i mange år præsenteret stumfilm med levende musik f.eks på Roskilde Festivalen, ved særlige events og i biografer. Idéen er at udfordre musikere og komponister til at skabe nye fortolkninger af de største filmklassikere. 

Samspillet mellem de klassiske filmbilleder og et nyt moderne soundtrack er med til at gøre filmene tilgængelige for nye generationer".

 

Om filmen:

"Panserkrydseren Potemkin" er en kraftfuld skildring af mytteriet i sortehavsflåden 1905 og den efterfølgende folkelige opstand mod zarstyret.

Filmen var oprindeligt tænkt som et vidnesbyrd, der skulle markere revolutionens spæde begyndelse og endelige sejr tyve år senere.

Da matroserne på panserkrydseren potemkin får serveret råddent, maddikebefængt kød til deres suppe, begynder oprøret mod skibets officerer. De svarer tilbage med trudsler om at henrette de oprørske matroser.

Matrosen Vakulinchuk, som har stået i spidsen for mytteriet, bliver skudt af en officer under oprøret, og skibets besætning tager hans lig med ind til havnebyen Odessa, hvor han bliver lagt lit de parade. 

Rygterne om mytteriet spredes hurtigt. Folk strømmer til for at vise sympati med oprørerne og samles på odessatrappen. Denne scene er nok den meste kendte i filmhistorien. Den viser Eisensteins formidable og mesterlige måde at skildre et forløb set fra forskellige steder på trappen, og har siden været til stor inspiration for mange filmstruktørerer.

 

Om instruktøren:

Sergej Eisenstein er en af ​​arkitekterne bag nutidens filmsprog. I 1920'erne og 30'erne lavede han propagandafilm for det nye kommunistiske Rusland. Dette gjorde ham til en national helt og en berømthed i den internationale filmbranche, med film som "Strejke" (1925), "Oktober" (1928),  og nok den mest betydningsfulde "Panserkrydseren Potemkin" (1925).

 

Du kan læse mere om filmen, instruktøren og ikke mindst musikkens nyfortolkning på filmens hjemmeside.

BESØG