MOD - med Zahrtmann som læremester

9. februar - 2. april 2018

• Zahrtmann Blå Beskåret

På Bornholms Kunstmuseum mener vi, at børn skal eksponeres for kunst tidligt og opleve kunsten som et muligt sprog at udtrykke sig gennem personligt. Derfor iværksættes primo februar et tværkunstnerisk huskunstnerprojekt i tæt samarbejde mellem Paradisbakkeskolens særlige modtagelsesklasse, billedkunstner Tilde Lerche Engstrøm og scenekunstner Helene Høm. Elevgruppen har sproget og en ny kultur som en særlig udfordring, og gennem kunsten møder eleverne aktivt de udøvende kunstnere og kunsten på Bornholms Kunstmuseum i en skabende proces, hvor de både får et solidt kendskab til kulturarven på Bornholm og et alternativ til den klassiske forståelse af sprog i mødet med kunstens mange visuelle udtryksformer.

Huskunstnerprojektet går i dialog med den aktuelle særudstilling ZAHRTMANN, som børnene får et specielt indblik i. Titlen på projektet ’MOD – med Zahrtmann som læremester’ udforskes gennem kunstfaglige skabelsesprocesser, og de deltagende børn oplever og lærer hvor mange betydninger og fortolkninger, der kan ligge i et ord som mod. Kristian Zahrtmann opfordrede selv sine elever til at udvikle deres eget udtryk og bryde med normen. Selv brød Zahrtmann alle regler; han arbejdede i utraditionelle farveskalaer, brød med tidens kønsrollemønstre og valgte atypiske motiver, lyssætninger og beskæringer. Bornholms Kunstmuseum ønsker – i Zahrtmanns ånd - at vække det skabende mod i den enkelte elev og give eleverne indblik i forskellige muligheder for at udtrykke sig visuelt og individuelt. Noget, der er særligt aktuelt og brugbart for denne gruppe elever.

Elevernes intensive workshops med hhv. Tilde Lerche Engstrøm og Helene Høm munder ud i en udstilling, som børnene er med til at installere. Kunstmuseet, kunstnerne og børnene inviterer derfor familie og venner, såvel som øens beboere til fernisering på udstillingen.

Udstillingen vil derefter kunne ses til og med d. 2. april.

Projektet er blevet til med støtte fra:

Statens Kunstfonds huskunstnerordning

BRK’s Kunst & Kulturhistorisk Råd