"Det vil vi se". Det nye Regionsråd

15. januar  - 26. marts 2006
  

Bornholms Kunstmuseum har inviteret medlemmerne af det nyvalgte kommunalråd til at sammensætte en udstilling ud fra samlingerne på museet.

 

Museumsdirektør Lars Kærulf Møller siger:

 

”Kunst er ikke noget man kan stemme om, og normalt er det en aldeles udemokratisk proces, når jeg enerådende sammensætter museets udstillinger, men vi skal jo ikke glemme, at kunstmuseet som institution er en del af det demokratiske samfund vi lever i, og at det derfor også er naturligt, at afspejle den demokratiske styreform.

Politikerne har valgt og vraget blandt museets rige samlinger af både maleri, grafik, skulptur og kunsthåndværk og resultatet er blevet en udstilling, der spænder over næsten 200 års kunst.

Jeg skal da gerne erkende, at der også er valgt værker, der hvis jeg skulle bestemme, nok var blevet i magasinerne mange år endnu, men jeg synes det har været en spændende proces, der har givet anledning til mange gode diskussioner om kunstens væsen og selvfølgelig også om kunstmuseets rolle i den bornholmske fremtid.

Politikerne har haft mange forskellige indgangsvinkler på valget. Nogle har valgt ud fra et særligt forhold til enkelte værker, nogle ud fra et personligt kendskab til kunstnerne, nogle ud fra den historie der ligger i værkerne og nogle naturligvis ud fra det ganske enkelte at de synes, at billedet er smukt eller at det er godt håndværk. Hvert af de 54 værker på udstillingen er forsynet med politikernes egne kommentarer til, hvorfor netop dette værk er valgt.

Det er også morsomt at notere sig, at der er blevet valgt på kryds og tværs af de politiske grupperinger. Måske kan der endda skabes nye spændende samarbejdskonstellationer, når politikerne nu går på opdagelse i udstillingen og ser, hvem de har i hvert fald et kunstnerisk interessefællesskab med.”

 

Helt udenforstående gæster på museet vil måske undre sig og spørge om ophængningen er et resultat af museets julefrokost og Lars Kærulf Møller erkender da også, at det ikke har været den letteste udstilling at disponere, men som han siger:

”Det har selvfølgeligt været noget af et puslespil at få 27 forskellige holdninger til kunst til at spille sammen. Jeg har valgt at lade som om jeg var borgmester for en dag og jeg synes det er lykkedes at få mange også modsatrettede interesser til at mødes. Hvis Bjarne Kristiansen kan gøre det samme i den politiske verden, skal det nok gå fremad for Bornholm.”