Gerd Hiort Petersen og Hans Munck Andersen

Særudstilling med succesfuldt keramikerpar

 

For første gang i snart 20 år viser Bornholms Kunstmuseum en separatudstilling med værker fra to af øens fineste keramikere – ægteparret Gerd Hiort Petersen og Hans Munch Andersen. Særudstillingen vises i forbindelse med Gerd Hjort Petersens 70årsdag og kan opleves fra den 10. juni til den 29. juli.

 

Ved Bornholms østkyst bag den stille og mennesketomme natur med det bakkede landskab finder man Hans Munck Andersen og Gerd Hiort-Petersens værksted integreret i den frodige og blide vildmark. Og det er netop ud af denne stilhed, at ægteparret Gerd Hiort Petersen og Hans Munch Andersen har skabt keramiske værker i en vedvarende strøm. I snart 35 år har de stået side om side i værkstedet, men i årenes løb har de hver især forfulgt og forfinet deres egen særegne stil.

 

Begge har hovedsageligt arbejdet med unikaværker. Kendetegnende for deres kunstneriske udtryk tolkes ofte som en ombytning af det maskuline og feminine. For hvor hustruen Gerd primært har arbejdet i det tunge og grove stentøj, har det fine porcelæn været ægtemanden Hans' foretrukne materiale. Med en hidtil uset teknik har han forfinet den gamle pølseteknik, ved brug af snoede, farvede porcelænsstrenge, hvorved et raffineret og unikt formsprog opstår. Hans Munch Andersens kunstneriske udtryk står således med de skrøbelige og sirligt mønstrede porcelænsskåle i skarp kontrast til Gerd Hiort Petersens keramik. Hos hende er leret påført i et tykt lag og ofte både kæmmet og kartet med bemalinger baseret på geometriske former. Selvom man kunne tro, at deres udtryksform var fastlagt i det sprog, der har vundet så megen international anerkendelse for, har de i de senere år fornyet sig og udstillingen viser bl.a. for første gang nye spændende skulpturelle arbejder af Hans Munck Andersen.

 

Parret har gennem årtier formået at fastholde en høj kunstnerisk position, og repræsenterer i dag noget af Bornholms bedste kunsthåndværk. Det er derfor en glæde for Bornholms Kunstmuseum at kunne fremvise en retrospektiv særudstilling med de to keramikeres værker, fortæller museumsdirektør Lars Kærulf Møller, der ikke er bange for at udstille de to kunstneres værker på samme tid:

- At udstille to kunstnere samtidig afføder altid en del overvejelser. For hvordan skal man præsentere den enkeltes værk bedst muligt uden at stille den anden i skyggen? Men når det i dette tilfælde alligevel er let, skyldes det, at den kunstneriske kvalitet er af en så uovertruffen karakter, at de enkelte værker i sig selv påberåber sig rum og selvstændig tilværelse, siger museumsdirektøren.

 

Keramikerparret har hver især en solid kunsthåndværkeruddannelse. Gerd fik efter sin uddannelse arbejde på Den Kongelige Porcelænsfabrik, hvor hun mødte sin senere ægtefælle og kollega Hans Munch Andersen. Og i 1973 flyttede de to keramikere til Bornholm, hvor Gerd Hiort Petersen selv er født.