Helga Theilgaard "Øen i havet"

Christiansø affolkes

 

Søndag d. 1. april kl. 15 vil næsten alle christiansøboerne være at finde på Bornholms Kunstmuseum, hvor de vil deltage i åbningen af Helga C. Theilgaards udstilling

”Øen i havet”, en lyd- og billedfortælling om menneskene på Ertholmene.

 

Helga C. Theilgaard har gennem 2 vintre boet på Christiansø, hvor hun har fulgt livet og portrætteret hovedparten af beboerne. Resultatet er blevet en stor udstilling, hvor en lang række af beboerne er blevet portrætteret, så vi føler vi lærer den at kende. Vi kommer næsten ind under huden på den enkelte, samtidig med at vi får et billede af det at leve som en del af et lillebitte samfund.

Christiansø blev kunstnerisk centrum i begyndelsen af 1900tallet, da en række af Danmarks betydeligste kunstnere indtog øerne og brugte det helt særlige lys og stedets topografi som afsæt for en transformation af nye kunstneriske strømninger fra Frankrig, men selvom det var stedet og dets magi, der var påskuddet, blev billederne til generelle udsagn om den tid og de forhold de var skabt under.

På samme måde er Helga C. Theilgaards billeder på den ene side indtagende portrætter af en række individuelle personer og på den anden side et billede af det lille samfund, der på godt og ondt også er et spejl på den store verden udenfor.

Ligesom billedkunstnerne for snart 100 år siden transformerede velkendte motiver fra Christiansø til generelle udsagn om den tid de blev skabt i, fremlægger Helga C. Theilgaard rækken af individuelle portrætter og historien bag den enkelte som et samlet billede. Selvom den individuelle historie stadig står i centrum, gør mangfoldigheden det samlede billede universelt. Et billede der på en gang fortæller os om det helt særlige, og samtidig måske endnu mere om det alment menneskelige der, uanset hvor vi bor og lever, kan placere os på det yderste skær.

 

Helga C. Theilgaard er uddannet som fotograf hos Rigmor Mydtskov og har arbejdet 2 år i Paris, siden har hun suppeleret sin uddannelse på European Film College i Ebeltoft og på Fatamorgana.

Hun har tidligere deltaget i udstillinger, bl.a. ”Kvinder stiller skarpt” i Dannerhuset og ”Asylansøgere” hos Dansk Røde Kors ligesom hun deltog med et udvalg af Christiansøbillederne i udstillingen ”Sommerskær” på Johannes Larsen Museet og på Sophienholm.