Ingvar Cronhammar

Cronhammar på Bornholms Kunstmuseum

 
Udstillingen, der starter d. 16. december, er en del af et stort udstillingssamarbejde mellem 10 danske kunstmuseer i forbindelse med kunstnerens 60 års fødselsdag. Hver af de 10 museer, der alle har værker af Ingvar Cronhammar i deres samlinger, har individuelt tilrettelagt en udstilling som samlet giver et indtryk både af kunstneren og hans værk.

På Bornholms Kunstmuseum demonstreres en helt særlig vinkel af Cronhammars produktion. Museet ejer kun et enkelt værk af kunstneren, ”Rock” fra 1994 og endda kun som model til et aldrig realiseret værk, men uanset det har Cronhammar gennem det seneste årti sat sit præg på kunstdebatten på Bornholm og har været ophavsmand til flere store projekter, der såfremt de var blevet gennemført som planlagt, ville have stået som markante og monumentale milepæle for en moderne tid.

Først i 2007 lykkedes det at gennemføre et af Cronhammars projekter, nemlig den kunstneriske bearbejdning af Bornholmstrafikkens færge MS Hammerodde. Rent fysisk et af Cronhammars allerstørste værker omfattende mere end 800 m2 og også et af de værker af kunstneren, der er allermest stedspecifikt.

Da Cronhammar udtænkte værket, understregede han både i tekst og indhold, at der ikke kun var tale om en færge, der forbinder landsdele, men helt specifikt, at det var en færge, der transporterer mennesker til og fra Bornholm.

Derfor tager hele den kunstneriske bearbejdning også afsæt i det særligt bornholmske.

I klippen, i apenninaanemonen og i stjernebilledet Cassiopeia, der en gang i døgnet passerer Rønne i zenit og gennem århundreder har været ledetråd for de søfarende.

Normalt forbindes Cronhammar med skulpturformer, der oftest er voluminøse og skræmmende og gerne med en karakter, hvor grænsen mellem maskine og monument nedbrydes, men i bearbejdningen af Hammerodde demonstreres en helt ny side af hans virke, den sørgmodige poet, hvor værket hensætter beskueren i en særlig forventningsfuld stemning, næsten som når Weie malede sine billeder fra Christiansø og lod dem være en erindring om det svundne og lykkelige Arkadien.

Udstillingen på Bornholm søger at bibringe publikum den samme stemning.

I et tæt samarbejde med Ingvar Cronhammar har museet opbygget en dramatisk scenografi, hvor man i det ene udstillingsrum præsenteres for kunstneren selv og for de ikke realiserede værker, mens man i det andet udstillingsrum genspejler den kunstneriske bearbejdning af Hammerodde og tilbyder publikum muligheden for den eftertænksomme oplevelse af en kunstners begreb om selve den bornholmske sjæl. 

 

I forbindelse med udstillingen præsenteres den nye bog, der takket være generøs støtte fra Ny Carlsberg fondet kan sælges for kun kr. 139.-

De 10 museer har udarbejdet en fælles hjemmeside om udstillingerne: www.smk.dk/cronhammar

 

Udstillingen vises 16. december – 9. marts 2008.

Åbent tirs. og tors. 13 – 17, søn. 10 – 17.

Lukket 23, 24, 25, 28, 29, 31. dec. og 1. jan.