Polsk bogkunst

Søndag d. 22. april kl. 15 åbner en stor udstilling med polske bøger på Bornholms Kunstmuseum.

Udstillingen er organiseret af den polske ambassade i Danmark og åbnes af førstesekretær Elzbieta Wykretowicz.

 

Traditionelt har der i Polen og de baltiske lande været tradition for at give bøger deres helt egen karakter både gennem en grafisk bearbejdning af omslag og en indholdsmæssig udformning, der bringer overensstemmelse mellem tekst og visuelt udtryk.

I nyere tid er denne tradition udviklet gennem en indsats fra det polske bibliofile selskab og ”kunst”-bogen er i dag blevet et ligeværdigt udtryksmedie for en række polske kunstnere.

Udstillingen viser en lang række spændende og overraskende eksempler på hvad bogkunst kan være og på det visuelle samspil mellem form og indhold. Nogle af bøgerne er udkommet som traditionelle bogudgivelser, mens andre er unikke værker udformet som selvstændige kunstværker.

Mange af udgivelserne findes i dag i de fineste biblioteker, museer og bogsamlinger over hele verden og en række af de udstillede bøger har modtaget internationale priser for deres kunstneriske og fornyende ideer.

I udstillingen viser 33 polske kunstnere grænseoverskridende fortolkninger af, hvad begreberne bog og kunst i kombination kan være. Med udgangspunkt i bogens visuelle form er der skabt en række unikaværker, hvor formen til tider er helt konceptuelt tænkt, eller hvor samspillet imellem visuel form og tekst er det kunstneriske omdrejningspunkt.

 

Udstillingen vises på Bornholms Kunstmuseum i perioden 22. april – 28. juni 2007.