Årets Pressefoto

Bornholms Kunstmuseum udstiller dansk pressefotografi i verdensklasse.
Fra lørdag den 2. august viser kunstmuseet udstillingen ”Årets Pressefoto 2007/2008”

 

 

2007 var et travlt år for nyheder og begivenheder med både valg, sportsskandaler og højdepunkter, voldsomme uroligheder i København, en usædvanlig våd sommer og et land i krig. Det betyder mange gode billeder. Fra 2. august – 21. september 2008 får publikum mulighed for at se eller gense nogle af årets bedste pressefotografier på Bornholms Kunstmuseum.

 

224 fotografer har indsendt fotografier og indslag til årets udstilling, hvorefter en jury har udvalgt de bedste billeder indenfor kategorierne: Årets Pressefotograf, Årets Pressefoto, Årets Nyhedsbillede Danmark, Årets Nyhedsbillede Udland, Årets Danske Hverdagsbillede, Årets Feature, Sport Action, Sport Feature, Årets Portræt, Åben Klasse,Visuel Journalistik på Internettet og Årets TV-fotograf Dokumentar. Resultatet er blevet en yderst spændende og tankevækkende udstilling med fotografier af høj teknisk og indholdsmæssig kvalitet.

 

I udvælgelsen af fotografierne har juryen blandt andet lagt vægt på fotografens evne til at indfange afslørende øjeblikke. Eksempelvis øjeblikket, hvor bokseren indser, at kampen er tabt, eller det sekund, hvor demonstranten kaster en molotovcocktail. Det er fotografier, der kræver stort mod. Mod til at træde ind midt i begivenhedernes centrum, om den befinder sig på Nørrebro eller i Burma. 

 

Det personlige pressefotografi har en betydelig plads på årets udstilling. Billeder, hvor fotografen er tæt på sit motiv, og hvor billedet vækker følelser og refleksioner hos beskueren og åbner op for nye indsigter. Som Årets Pressefoto af Gregers Tycho Axelsen. Her følger man den unge soldat Henrik Nøbbe fra Århus. Fra hans klargørelse på Holstebro Kaserne og i forældrenes hjem, over afrejse og sidste aften i byen med vennerne, til Henrik Nøbbes hjemkost og begravelse, hvor soldaterkammerater bærer hans kiste ind i kirken.

 

”Vi er meget glade for at kunne præsenterer vores publikum for så mange spændende fotografier på én gang. Fotografiet er et helt specielt medie, der kan fastholde det særlige øjeblik, som giver mening, som fanger skønheden eller åbner vores øjne for nye forståelser”, udtaler museumsinspektør Julie Bilgrau. ”Udstillingen er en samling helt unikke og vigtige øjeblikke, der alle er grebet af dygtige fotografer, og som alle sætter tanker i gang”.

 

I forbindelse med udstillingen sælger Bornholms Kunstmuseum bogen ”Årets Pressefoto 2007/2008”s fra museets butik, og museumsinspektør Julie Bilgrau giver introduktion til udstillingen hver fredag i september kl. 13.00.