Naturens Parlament

 

Søndag den 22. juni 2008 åbnede Bornholms Kunstmuseum dørene til årets sommer-udstilling, ”Naturens Parlament”, med værker af kunsthåndværkeren og møbel-arkitekten, Tyge Axel Holm, og modefotografen René Dupont. Et sanseligt møde mellem materialer og medier, mellem tempi og format, mellem kunsthåndværk og fotografi.

 

Tyge Axel Holm er født i 1953 i Hellerup, men er i dag bosat på Bornholm. Han er uddannet fra Skolen for Brugskunst 1972-76 og er blandt andet medlem af Danske Kunsthåndværkere, hvor han var formand 1994-98. Tyge Axel Holm har en lang række udstillinger bag sig og har modtaget flere legater, senest Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium i 2005. På ”Naturens Parlament” lader Tyge Axel Holm æstetik og funktion forene sig på smukkeste vis i gennemarbejdede smykkeskrin, drejede skåle, smykker og møbler i træ. Her iblandt det 5,5 meter runde bord, ”The Parlament of Nature”, specielt lavet til udstillingen på Bornholms Kunstmuseum.

 

René Dupont er født i 1962 i Ålborg, men bor i dag i Los Angeles. Han er uddannet fotograf og arbejder med klienter som Versace, Vogue, Tattler, Elle, Cosmopolitan, Euroman og The New York Times. Derudover deltager René Dupont på flere udstillinger. På Bornholms Kunstmuseum præsenterer Dupont Bornholm på en ny måde i dragende og monumentale landskabs-fotografier. Han vender linsen væk fra de sædvanlige turistseværdigheder og fokuserer på det essentielle – øens magi: Et kroget træ på en mark eller mytiske spejlinger på havoverfladen.

 

Trods fint kunsthåndværk på podier og sort/hvide fotografier på fine museumsvægge, formår udstillingen på Bornholms Kunstmuseum at pege fremad og blande sig i højaktuelle emner om ansvarlighed og bæredygtighed. Både Tyge Axel Holm og René Dupont ønsker med udstillingen at opfordre til stillingtagen og engagement i forhold til kunsten, håndværket, naturen og livet.

 

I forbindelse med udstillingen udgiver Bornholms Kunstmuseum et katalog med yderligere billedmateriale, samt tekst og interviews med de to kunstnere af museumsinspektør, Julie Bilgrau (se toppen).

 

Naturens Parlament” blev vist i perioden 22. juni til 31. august 2008