Erik Hagens - Velfærdshverdag i billeder fra 60´erne til nu

10.april - 26.juni 2011

I forbindelse med Erik Hagens 70års fødselsdag i april 2010 har Arbejdermuseet, Vendsyssels Kunstmuseum, Rønnebæksholm og Bornholms Kunstmuseum samarbejdet om en retrospektiv udstilling af hans værk.
 
Erik Hagens er en af de få nutidskunstnere der har påtaget sig at skabe billeder af danskernes hverdag. Hagens er en stor billedfortæller, der indfanger dagliglivet i et masseopbud af detaljer. Han skildrer menneskelivet i nutiden med bilisme, industrialisme, forbrugerkultur og massemediernes omklamring, vores fælles "velfærdshverdag". Som oftest præsenterer hans billeder os både for facaden og for de mange muntre, tragiske og uhyggelige ting der foregår under overfladen.
 
Udstillingen starter i 1960erne, da Erik Hagens afprøvede grænserne mellem kunst og politisk handling, fx i form af de bål og eksplosioner, han under Vietnamkrigen malede til opsætning ved den amerikanske ambassade. Fra samme tid stammer hans første plakater - til Vietnambevægelsen, venstrefløjens partier, solidaritetsbevægelser, anti-EF-bevægelsen, BZ-erne og mange andre.
 
I 1972 møder han Ursula Munch-Petersen som han året efter bosætter sig sammen med på Bornholm. Her malede han en lang række moderne socialrealistiske billeder, fx af stenhuggerne i Klippeløkken ovenfor Rønne eller som illustreret af "Folke-og invalidepensionisternes 1. maj i Rønne" - i øvrigt malet efter et avisfotografi. Også i 70erne er der billeder fra København med vægt på dens miljø, liv og fællesskaber. Det drejer sig om Palads, Københavns Vinterbane og Sommer i den sorte firkant.
 
De senere malerier er måske mindre agitatoriske og mere tænkt til fordybelse. Udgangspunktet er stadig vores nutidshverdag, men drømme, erindringer og budskaber fra medierne trænger sig på. Billederne handler nu om mennesket, der er prisgivet et sansebombardement fra omverdenen, som er umulig at stoppe, og som gør det vanskeligt at bevare det personlige, indre rum man har brug for.
 
Udstillingen er tilrettelagt af museumsinspektør Hanne Abildgaard, der også i samarbejde med Erik Hagens har tilrettelagt den flotte og rigt illustrerede bog, der følger udstillingen.
 
Frem til 1. juni vises udstillingen alle dage undtagen mandag fra 10-17 herefter alle dage fra 10-17.
 
Bogen "Hverdag i billeder fra 60erne til nu". 192 sider i stift bind. Rigt illustreret i s/h og farve Kr 178.- Kan købes på Bornholms Kunstmuseum