Povl Schrøder - Hugounenq samlingen

Særudstilling 11.09.2011 - 06.11.2011
 
Udstillingen er forlænget til 3. januar 2012
 
Maleren Povl Schrøder (1894-1957) hører naturligt til i kredsen af bornholmermalere, den gruppe, der i begyndelsen af det 20. århundrede introducerede det moderne maleri i Danmark. Allerede i 1915 mødte han Oluf Høst. I 1920 finder vi ham på rejse i Italien sammen med Olaf Rude. Og i 1921 kommer han på invitation fra Oluf Høst til Bornholm for første gang og bliver indlogeret i Gudhjem sammen med Karl Isakson.
 
Schrøders kunst var stærkt influeret af van Gogh, Høst og Isakson, men efterhånden fandt han sit eget udtryk - mere præget  af de franske forbilleder som Bonnard og Matisse. Hans Motivverden var landskabsbilleder fra Bornholm, hvor han arbejdede om sommeren og fra forældrenes sommerhus i Ålsgårde. Hertil kommer en lang række portrætter, oftest af kvindelige modeller i et interiør, hvor han afprøver de franske ideer om rytme og farvernes komplementære spil.
 
Ægteparret Birgitte og Bernard Hugounenq, bosat i Sydfrankrig, har gennem et langt liv opbygget en omfattende samling af Povl Schrøders kunst. Familien har nu generøst besluttet at donere denne betydelige samling Til Bornholms Kunstmuseum og overdragelsen markeres med en samlet udstilling af de mere end 40 værker fra samlingen.