Uden for myldretid

  • Torben Eskerod
  • Henrik Saxgren
  • Christina Capetillo
  • Carsten Ingemann

12 juni  til og med d. 30 juli

UDEN FOR MYLDRETID

Fire museer og fire fotografer viser nye billeder fra Danmarks yderområder
I mere end et år har de fire fotografer Henrik Saxgren, Christina Capetillo, Carsten Ingemann og Torben Eskerod rejst rundt i Danmarks yderområder.

 

Fire museer og fire fotografer viser nye billeder fra Danmarks yderområder
I mere end et år har de fire fotografer Henrik Saxgren, Christina Capetillo, Carsten Ingemann og Torben Eskerod rejst rundt i Danmarks yderområder. Som fire visuelle antropologer har de nysgerrigt fotograferet det, som tiltrak sig deres opmærksomhed. Resultatet er udstillingen ’Uden for myldretid’, som med mere end 100 smukke, tankevækkende og fascinerende fotografier af store åbne landskaber, mennesker, mørke, hække og oversete byrum sætter nye opfattelser af Danmarks yderområder i spil.
Hver fotograf har valgt sit eget fokus, men for alle fire har det været centralt at se forbi de typiske fordomme. Udkanten findes måske i politisk og økonomisk forstand, men for de fire fotografer er ethvert menneske og ethvert sted sit eget centrum.
Udstillingen åbner på Bornholms Kunstmuseum den 12. juni 2013. Derefter forstætter den til Sønderjyllands Kunstmuseum, Vendsyssel Kunstmuseum og Fuglsang Kunstmuseum på Lolland.
 
 Christina Capetillo
”I serien Kontinuum sammenstiller jeg udstrakte landskabsrum i monokrome farvetoner med sort/hvide billeder af yderområdernes byer. På mine ture rundt i landet har jeg opsøgt friholdte og åbne kystlandskaber, og jeg har rejst fra by til by for at finde oversete byrum og sammensatte bygninger. Jeg er optaget af overlejringer af tid og rum, af hvordan vi bor et sted, hvor andre boede før, hvor andre siden vil bo: i et kontinuum.”
 
 
Torben Eskerod
”Jeg har brugt mit kamera som rejseledsager og som et alibi for at åbne mig op for steder og for de mennesker, der bor i yderområderne. Jeg stiller mig til rådighed i forhold til den virkelighed, som jeg møder. Jeg søger, jeg er et søgende menneske, og jeg laver billeder af det, som rører noget i mig."
 

Henrik Saxgren
”Under mine næsten rituelt gentagende rundture på Bornholm begyndte øens hække at manifestere sig og fremstod mere og mere som et symbol på noget, som jeg bare skulle forstå, hvad var. Men efterhånden begyndte jeg at ane et mønster:
- Jo længere ud i periferien jeg kom, des mere veltrimmede og monumentale blev hækkene.
- Jo tættere man boede på vildnisset, jo større blev behovet for en karakterfuld hæk.
Mennesker har tilsyneladende brug for at sætte et markant skel mellem natur og kultur. Og da jeg først fik øje på det, var jeg ikke i tvivl: Jeg havde set et mønster, der handlede om langt mere end Bornholm. Det handlede om menneskers måde at være i verden på.”
 

Carsten Ingemann
”Jeg har søgt mørket, og mørket har gjort noget ved mig. Når du ikke kan se, så skærpes alle de andre sanser, og det er svært ikke at lade sig forskrække af lyde, som man ikke er fortrolig med. Med den lurende uhygge i kroppen er jeg rejst rundt i Danmark for at udforske og fotografere de mørkeste steder i landet. Og mørket har virkelig åbnet sig for mig. Jo mere jeg bevægede mig ud i mørket, jo mere havde jeg at fortælle.”
5 hjerter i Politiken
Læs anmeldelsen!
Ufmbog Spotbox
En god gaveide!
Bogen om udstillingen
Til udstillingen Uden for myldretid er der lavet en drønlækker hardcover bog, med masser af fotos og fotografernes egne optegnelser omkring deres arbejde.

Indtil vores nye web-butik er oppe at køre, kan bogen købes i museumsbutikken eller ved henvendelse til museet på: kustode@bornholms-kunstmuseum.dk

Af: Henrik Saxgren, Christina Capetillo, Carsten Ingemann og
Torben Eskerod

Pris: 250 DKK + fragt 50 DKK