Vilhelm Kyhn og det danske landskab

30. november – 30. marts 2014

  • WWW Lyseklippen Ved Rø SMK Foto Simon Lautrop
  • Photo 7
  • 1

Udstillingen Vilhelm Kyhn & det danske landskab  åbner på Bornholms Kunstmuseum d. 30 november!

Velkommen til åbning d. 30. november klokken 15.00

Vi er heldig at få den meget spændende og nyskabende udstilling Vilhelm Kyhn & det danske landskab  til Bornholms Kunstmuseum!

Udstillingen er både den største samlede præsentation af Kyhns malerier siden 1919 og samtidig et meget spændende digitalt indspark, der via apps og digitale stationer rundt om i udstillingen, vil formidle Kyhns malerier på en hel ny måde.

Gennem de både traditionelle og digitale møder med Kyhns malerier, bydes beskueren at reflektere over egen identitet, landskabsmaleriets variationer og hele måden hvorpå vi opfatter det danske landskab.

Peter Vilhelm Carl Kyhn (1819-1903) var i sin samtid ikke særlig populær. Han blev anset for at være en outsider og temmelig gammeldags i sit billedsprog. Samtidig havde han dog stor indflydelse på flere unge kunstnere og samlede i sin have på Farimagsvej i København unge elever i det der blev kaldt ”Huleakademiet” - en skole for elever, der var utilfredse med Akademiets undervisning. Han underviste blandt andre Anna Ancher på sin ”Tegneskole for kvinder” og påvirkede flere unge kunstnere med sin kritiske holdning til kunst.

Kyhn var yderst flittig og rejste Danmark rundt for at male landskaber. Skagen i nord, Haderslev og Falster i syd, Fyn i midten,  heden i vest og Bornholm i øst. Det første billede Kyhn udstillede på Charlottenborg i 1843, var netop med Bornholmsk motiv. Det hedder Bornholmsk Strandparti. Motiv fra Rø og er malet lige her neden for, hvor Kunstmuseet ligger i dag. Her stod den unge Kyhn og malede Lyseklippen. Han vidste alt om lysets og luftens indvirkning på farverne og blev senere nationalromantikkens førstemand. Han elskede at stå og male ved Helligdommen og skrev: ”Skulde jeg ikke have været Hjem, så var jeg vist blevet længere derovre, da der var saa skjønt.”

 Vi har på Bornholms Kunstmuseum forsøgt at affotografere Lyseklippen fra netop samme sted, hvor Kyhn må have stået, men det er ganske svært!

Den pågældende kyststrækning er i dag næsten ikke til at kende igen, hvis man søger efter Kyhns motiv. Klipperne er der vel – men så tilgroede, at det er yderst svært at finde det præcise motiv. Vi forsøger stadig…

 Debatten om national identitet og Vilhelm Kyhns billeder skal ikke kun foregå inden døre på Bornholms Kunstmuseum, men bliver med formidlingsprojektet mitLANDskab taget med ud i den natur, som Kyhns billeder skildrer. Via apps kan man med sin mobiltelefon gå på jagt efter Kyhns motiver og opleve landskabet dengang og nu. Man kan også deltage i debatten om, hvad der definerer det danske landskab i dag og sende sine egne billeder til museerne. En særligt udviklet undervisnings-app skal flytte skolernes undervisning ud i naturen, mens man på digitale stationer på museet kan fordybe sig i Kyhns tid og maleri, og på legende vis kan blive klogere på landskabsmaleriet.

Vi glæder os fantastisk meget til at huse denne spændende udstilling!

 

 

Den digitale formidling af Kyhn
Sommeraften Ved Ry 1873 Olie Pa Lærred 25 5 X 41 Cm Statens Museum For Kunst SMK Foto
Læs mere om apps og touch walls
Læs pressemeddelelsen om udstillingen