En rigtig dansk familie

1. februar - 2. april 2017

  • En Rigtig Dansk Familie 3

Hvad er en rigtig dansk familie anno 2016?

Det spørgsmål ville den anerkendte engelske kunstner Gillian Wearing forsøge at besvare i et projektsamarbejde med DR, Statens Museum for Kunst, Københavns Kommune og Kunsthal Aarhus.

Wearing havde sat sig for at finde En Rigtig Dansk Familie gennem en landsdækkende kampagne, hvor familier fra hele Danmark kunne melde sig. En dommerkomité vælger til sidst én familie, som bliver modelleret i fuld størrelse og støbt i bronze. Skulpturen En Rigtig Dansk Familie afsløres i oktober 2017 og opstilles permanent et centralt sted i København.

26 bornholmske familier meldte sig til projektet, da DR2 castede familier i Nexø i forbindelse med Kulturugen 2016. I alt havde 500 danske familier meldt sig fra hele landet.

DR rejste med rundt i landet og følger hele processen – fra interviews med de tilmeldte familier over dommernes voteringer til udpegningen af vinderfamilien – i tre tv-programmer. Udsendelserne sendes på DR i efteråret 2017 op til afsløringen af skulpturen.

Under projektet bliver videooptagelser, fotos og familiernes beskrivelser af sig selv præsenteret på på deres regionale kunstinstitution i en mindre præsentation. I efteråret 2017 samles alle lokale udstillinger i en afsluttende udstilling på Statens Museum for Kunst. 

 

Fakta:

  • Gillian Wearing (f. 1963, UK) vandt den prestigefulde Turner-pris i 1997 og har gennem hele sin karriere været dybt interesseret i familiekonstruktionen og alle de identitetsmæssige betydninger, udfordringer og forskydninger, som knytter sig til den. Wearing sætter i dette projekt fokus på familien som ramme for udvikling af identitet, selvforståelse og selvfremstilling. Hun ønsker at pege på denne almenmenneskelige erfaring og skabe et monument, der netop hylder ”almindelige mennesker”.
  • I 2014 registrerede Danmarks Statistik 37 forskellige børnefamilieformer i Danmark, hvor alle mulige kombinationer af fælles og sammenbragte børn og en eller to forældre indgår.
  • En Rigtig Dansk Familie er støttet og realiseret i samarbejde med Bikubenfonden, Københavns Kommune og Statens Kunstfond

Se mere på projektets Facebook-side ”En Rigtig Dansk Familie”