3 spændende nyerhvervelser

20.05.2015

• Skærmbillede 2015 05 20 Kl 14 37 33

3 fantastiske nyerhvervelser til Bornholms Kunstmuseum.

Museumsdirektør Lars Kærulf Møller glæder sig næsten som et lille barn til onsdag, hvor Bornholms Museumsforening har generalforsamling. Der kan han nemlig præsentere 3 fantastiske nyerhvervelser til kunstmuseets samling.

Den mandshøje keramiske skulptur ”Pottemageren” blev skabt af Jais Nielsen i 1925 til Verdensudstillingen i Paris samme år.

Jais Nielsen var født i København i 1885 og blev uddannet hos Kristian Zahrtmann. Han opholdt sig fra 1911 – 14 i Paris, hvor han bl.a. malede museets store billede af natklubdanserinden ”La Mulatresse”. I 1919 kom han sammen med vennen Olaf Rude til Bornholm for første gang og slog sig hurtigt ned med eget hus i Melsted samtidig med, at han blev knyttet til Den Kgl. Porcelænsfabrik, hvor han i 1925 skabte den store skulptur, der findes i flere versioner med forskellig glasur.

Skulpturen har i mange år stået på en privat grund på Sjælland men er nu erhvervet til Bornholms Kunstmuseum takket være generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet.

Samtidig med ”Pottemageren” er det lykkedes for museet at erhverve to af Ejler Billes spændende skulpturer fra 1937.

Ejler Bille 1910 – 2004 blev oprindeligt uddannet på Kunsthåndværkerskolen sammen med Gertrud Vasegaard og Lisbet Munch-Petersen. Han forlod dog hurtigt ideen om at blive keramiker og søgte i stedet mod skulpturen.

I årene 1933 -34 var han en del af det sprudlende kunstnermiljø i Gudhjem, det miljø, der også omfattede Richard Mortensen, Sonja Ferlov, Hans Øllgaard og Gustaf Munch-Petersen. Selvom de kunstneriske veje skiltes hurtigt i gruppen kom Bille dog tilbage til Bornholm en række år, nu som maler, en beslutning han havde taget endeligt efter han i 1937 havde været i Paris og der oplevet de nye strømninger.

De to bronzeskulpturer, ”Dyret” og ”Spirende form” er begge fra 1937 og demonstrerer kunstnerens optagethed af den nye spontane udvikling af billeder fra underbevidstheden og supplerer således på fornemste vis det maleri fra 1946 som museet allerede har i samlingen.

De to skulpturer blev oprindeligt erhvervet af Statens Kunstfond, der nu har doneret dem til Bornholms Kunstmuseum.

Efter præsentationen vil værkerne indgå i museets faste udstillinger ligesom de vil få en plads i museets årsskrift for 2015, der bliver en præsentation af den omfattende skulptursamling.

Evt. yderligere oplysninger hos Lars Kærulf Møller på 56 48 43 86.