Koldt vand i blodet

29.08.2013

Ny særudstilling

Pressemeddelelse.

Ny udstilling  på Bornholms Kunstmuseum lørdag d. 17. august 2013.

Koldt vand i blodet.

Eva Steen Christensen, Jørgen Carlo Larsen, Pernille Bøggild, Jesper Dalgaard, Lone Høyer Hansen, Sophia Kalkau, Lisbeth Bank, Esben Klemann, Charlotte Bergmann Johansen, Heine Klausen og Emil Westman Hertz.

Tilbage i 2010 modtog Bornholms Kunstmuseum en henvendelse fra en gruppe yngre kunstnere med en opfordring til at lægge hus til en udstilling med arbejdstitlen ”Ø”. Siden da har projektet udviklet sig i forskellige retninger, kun fastholdt i ø-begrebet i dets videste betydning.

For os, der til dagligt lever på øen, er ø-begrebet jo både noget helt særligt og netop ikke noget særligt.

Nogen får ø-kuller en gang imellem, og de fleste af os undrer os måske lidt over, hvordan begrebet ”Ø” er blevet nærmest skamredet som psykologisk billede gennem tiden.

Interessen for (den øde) ø og mennesket opstår i renæssancen, hvor John Donne omkring år 1600 skriver ”No man is an island” og i 1610 skriver William Shakespeare ”Stormen”, hvor den milanesiske fyrste Prospero og hans datter Miranda er strandet på en øde ø efter at være forrådt af Prosperos bror Antonio indtil de reddes ved kløgt og ved naturens indgriben.

Denne ramme, fortabt og siden reddet, der bliver formen for en hel litterær genre, Robinsonaden, naturligvis opkaldt efter Defoes berømte Robinson Crusoe fra 1719, og måske er det en moderne Robinsonade de 11 kunstnere præsenterer for os.

Afsættet er blevet skrivebordet. Hver kunstner har udført sit eget skrivebord, der står som en isoleret ø i udstillingslokalet, hvis grid næsten bliver til bredde- og længdegrader på et landkort.

Nogle øer forekommer øde og forladte, nogle næsten encyklopædiske i deres tilsyneladende videns

kabeligt ordnede samlinger af naturfænomener, et som et aftryk af et billede – eller er det omvendt, nogle vender verden på hovedet, nogle genkalder en erindring, om liv og død, men alle som øen med aftryk af den menneskelige færden.

Bornholms Kunstmuseum er stolt af at præsentere de 11 kunstnere:

Eva Steen Christensen, Jørgen Carlo Larsen, Pernille Bøggild, Jesper Dalgaard, Lone Høyer Hansen, Sophia Kalkau, Lisbeth Bank, Esben Klemann, Charlotte Bergmann Johansen, Heine Klausen og Emil Westman Hertz, hvoraf en række har tæt tilknytning til Bornholm og alle et stærkt forhold til selve begrebet ”Ø”.

Vi indbyder publikum til at gå i dialog med værkerne, til at genfinde egne erindringer og til at reflektere over livet på en ø. Er vi som Prospero strandet, eller er vi kommet gennem skærsilden på vej til paradis. Udstillingen giver ikke svar, men opfordrer til ”Med koldt vand i blodet”, at vi alle forholder os til det sted og den verden vi befinder os i.

Udstillingen åbnes lørdag d. 17. august 2013 kl. 15.00 og vises frem til d.18 november. Indtil 1. september alle dage 10 – 17, i september og oktober Alle dage undtagen mandag 10 – 17 og herefter tors. – fre. 13 – 17, lør. Og søn. 10 – 17.