Spændende nyerhvervelse til Bornhoms Kunstmuseum

02.10.2013

Pressemeddelelse

1.okt. 2013

Takket være en donation fra Ny Carlsbergfondet er det lykkedes Bornholms Kunstmuseum at erhverve Karl Isaksons fine billede fra præstegården på Christiansø fra 1911.

Motivet er præstegården set mod nord med det okkergule hjørne af bygningen som et stærkt element til balancering af det grønne løv i træer og buske. Karakteristisk for Isaksons tidlige værker fra Christiansø, er det malet med de udtalt heftige strøg, han havde set i Paul Cezannes maleri.

Kar Isakson (1877 – 1922) betragtes som en af de absolutte hovedpersoner i det moderne maleris gennembrud.  Oprindelig svensk, men stærkt påvirket af elevtiden hos Kristian Zahrtmann, blev han en hovedfigur i dansk kunst især fra 1911 og frem, hvor Christiansø i et årti blev centrum for det nye maleri.

Maleriet har siden 1933 tilhørt storsamleren redaktør Kaj Svarre fra Køge, og det er fra arvingerne efter Kaj Svarre at Bornholms Kunstmuseum har erhvervet billedet.

Kaj Svarre erhvervede billedet da lektor Aage Jacobæus samling på grund af skilsmisse blev solgt på auktion.

Indtil da havde det hængt på Fabriksvej i Rønne, således som det også kan ses på Olaf Rudes maleri af Aage Jacobæus i sit hjem i Rønne fra 1928.

På væggen bag bordet og den helt nye PH-lampe ses i midten Picassos Opstilling med violin, som nu tilhører Statens Museum for Kunst, til højre ses André Derains billede Paysage á L´Estaque, der blev kendt da det blev franarret ejeren og siden solgt i Paris og New York for til sidst at ende på Auckland Art Gallery i New Zealand. Og til venstre Karl Isaksons fine billede, der nu er vendt tilbage til Bornholm.

Billedet var med på mindeudstillingen over Karl Isakson i Stockholm i 1922 og på en udstilling i Kunstforeningen i København i 1967 og har ikke været vist offentligt siden.

Nu er det hængt op på Bornholms Kunstmuseum, naturligvis side om side med Rudes billede af billedet, så publikum ved selvsyn kan forvisse sig om Rudes akkuratesse og Isaksons følsomme kolorit.

Yderligere oplysninger hos Lars Kærulf Møller, tlf. 56 48 43 86 eller lkm@bornholms-kunstmuseum.dk

isakson præstegaard