Walasse Ting - spændende nyerhvervelse

05.11.2014

• Walasse Ting Foto Bynke Maibøll

Under en rejse til New York er det lykkedes Lars Kærulf Møller at erhverve en meget speciel skulptur udført af den kinesisk – amerikanske kunstner Walasse Ting.

Walasse Ting (1929 – 2012) blev født i Shanghai og flyttede i 1952 til Paris, hvor han kom i kontakt med kunstnere fra Cobrabevægelsen og har bl.a. samarbejdet med Asger Jorn og Pierre Alechinsky.

I 1957 flyttede han til New York, men vendte ofte tilbage til Europa, herunder også til Bornholm, hvor han i begyndelsen af 1960erne arbejdede sammen med Jørgen Haugen Sørensen på Rabækkeværket.

Skulpturen stammer fra denne tid og er givet af Walasse Ting som gave til den svensk-amerikanske popkunstner Claes Oldenburg og hans daværende kone sangeren og poeten Patty Mucha.

Museet har købt skulpturen af den nu 78 årige Patty Mucha, der beretter om skulpturen:

”In the early 1960´s Walasse Ting was a dear friend of ours – Claes Oldenburg + mine. On one of our social evenings together Walasse presented Claes and me this sculpture he made – It was in keeping with his “Joie de vivre” – a fine loving man.”

Lars Kærulf Møller er naturligvis glad for erhvervelsen. ” I grunden er det meget mærkeligt. Jeg vidste slet ikke at Walasse Ting havde været på Bornholm, før Jørgen Haugen Sørensen for et par måneder siden tilfældigt nævnte, at de havde arbejdet sammen på Rabækken i begyndelsen af 60erne. Pludseligt opstår muligheden så for at erhverve en af hans meget sjældne skulpturelle arbejder, ovenikøbet fremstillet her på Bornholm. Og efter den nu i mere end 50 år har levet sin tilværelse i det amerikanske kunstnermiljø vender den hjem og bidrager til illustration af det frodige kunstnerliv, der er og har været på Bornholm.”

Erhvervelsen var kun mulig takket være en meget hurtig respons fra Brdr. E., A. og S. Larsens Legat, der donerede hele købesummen til Bornholms Kunstmuseum.